среда, 23. април 2014.

Projekcija: Golden BoyPošto ovoga puta puštamo jedan jako poseban naslov, pozvali smo jednog jako posebnog gosta da nam u svom jedinstvenom stilu predstavi ovu projekciju.

Dame i gospodo, reč ima Nenad Scarfinger Grujić:

"Posle "Afro Samuraja" i glorifikacije afroameričke subkulture u kontekstu retrofuturističke samurajske priče, dolazi nam nešto znatno prizemnije, ali ništa manje zanimljivo. Crnog tipa sa katanom i trakom oko glave zameniće zlatno momče sa biciklom i notesom.

Stariji među nama se možda sećaju ovog animea kao dela noćnog programa koji je nemački MTV puštao vikendom krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih, čineći ga tako jednim od prvih odraslih animea kojima je domaća publika bila izložena (i u kontekstu izlaganja i u kontekstu loženja). "Golden Boy", kako mu je ime, nastao je iz pera mangake Tacuje Egave i izdavala ga je kompanija Šueiša u periodu od 1992.-1998. kao seinen izdanje. Serija koja će vam biti prikazana izlazila je kao OVA tokom 1995./96. godine i ima ukupno šest epizoda.

Glavni lik je Kintaro Oe, dvadesetpetogodišnji freelancer koji na svom vernom biciklu obilazi Japan u potrazi za poslom i smislom življenja. Svaka epizoda prati njegovo nalaženje posla, uglavnom na dnu liste zaposlenih, i interakciju sa po jednom prelepom koleginicom čija simpatija ili prezir prema Kintaru postaje glavni pokretač radnje te epizode. Ono što komplikuje stvari jeste činjenica da Kintaro poseduje libido veličine Jupitera, i da je zbog toga svaka njegova interakcija sa pomenutim damama u najboljem slučaju neprijatna za gledanje, a u najgorem izaziva poriv za iskucavanjem glavom o zid prvog poglavlja Gorskog Vijenca u Morzeovom kodu. Elem, klasičan trapavi, perverzni lik, tipičan za animee devedesetih. Osim jedne sitne ali bitne začkoljice. Kintaro je genije, sa gotovo neograničenim intelektualnim kapacitetom. Tako da prva polovina epizode prikazuje Kintarovo epski urnebesno zabrljavanje situacije, a druga još epskiji način na koji on tu svoju zabrljotinu rešava, ujedno zadobijajući simpatije svojih koleginica.

Kao što rekoh, animei devedesetih su bili puni likova sa pangalaktičkim libidom i socijalnim veštinama prosečnog Jafa biskvita. No, međutim, ono što Kintara izdvaja iz te plejade nesrećnika je to što je on zapravo lik koji rešava stvar, dovoljno odlučan i sposoban da nekome promeni život nabolje. U tom pogledu deli svoj status sa samo još dvojicom likova, a to su Rjo Saeba iz "City Hunter"-a i Eikići Onizuka iz "GTO", i njih trojica baš zbog toga spadaju u omiljene muškarce u animeu, što kod muške što kod ženske publike.

Na kraju jedno upozorenje. Golden Boy je jedan izraženo perverzan naslov. I to ne na nivou današnje moetine za otakuovce gde je prizor donjeg veša vrhunac epizode. Tako nešto je laki peting poredeći s onim što ćete videti. Ne samo da je glavni lik devedeset posto vremena napaljena budala, već je i dobar broj devojaka koje sreće daleko od smerne i fine curice kojoj se, eto, omakne da na dnevnoj bazi sleti grudima glavnom liku u facu. Dakle, ukoliko ste još u osnovnoj školi ili mlađi, molimo vas da ipak preskočite ovu projekciju, da ne bi dolazilo do nemilih scena i naglog prekidanja detinjstava skarednim prizorima, i potonjih kucanja besnih roditelja na vrata. Za to ipak sačekajte sledeći AMV 8."

ŠTA: Golden Boy
KAD: Utorak, 29. april u 19:30
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12, II sprat
KOLIKO: Jedna konzumacija (piće, kokice, čips, nudle)


FB event:https://www.facebook.com/events/232365070285407/?source=1

субота, 19. април 2014.

Projekcija: Afro Samurai
Sumorne i kišne dane aprila pokušaćemo da vam razvedrimo jednim ne tako običnim anime naslovom. „Afro Samurai“, kada je izbačen 2007. godine, bio je jedan od najhajpovanijih naslova sezone (hvala srpskom jeziku što neprekidno evoluira pa bez blama možemo upotrebiti reč kao što je „najhajpovaniji“). Danas se slabo ko seća ove neobične kolaboracije između mangake Takaši Okazakija, rahmetli studija Gonzo i krupne holivudske zverke Semjuela L. Džeksona – tako da je pravi trenutak da vam osvežimo pamćenje.

Uspon i pad studija Gonzo se skoro u potpunosti poklapa s početkom i krajem Zlatnog Doba TV animacije. Osnovan ranih 90-tih od strane grupe drugara izbeglih iz GAINAX-a, Gonzo sebi za cilj postavlja eksperimentisanje sa najsavremenijim tehnikama animacije, pre svega kompjuterskom grafikom i 3D efektima, i produciranje originalnih anime serija namenjenih široj, internacionalnoj publici. U prvoj deceniji dve'iljaditih, Gonzo se nametnuo kao jedan od vodećih studija u čijoj režiji su nastali brojni hitovi, ali i jedan od najkontroverznijih kada je reč o manga adaptacijama, jer je previše često izazivao gnev fanova odstupajući od izvornog materijala (najdrastičniji primer ovoga je zasigurno njihovo viđenje završnice „Chrono Crusade“, koja je ljubitelje ove mange bacala u duboki bes i očaj  – deceniju kasnije, zanimljivo je da je sama manga pala u zaborav, dok se još prepričava traumatična poslednja epizoda anime serije.) Ipak, Gonzov glavni adut su bile raskošno animirane i ambiciozno zamišljene serije vrhunskog kvaliteta, koje su u mnogome i obeležile Zlatno Doba – kao što su, između ostalih, „Last Exile“, „Gankutsuou“, „Samurai 7“ ili „Basilisk“ (ako ste propustili da odgledate ove naslove, o'ma na torente!). Upravo zato što su radili projekte za širu publiku, često u saradnji sa stranim producentskim kompanijama, ekonomska kriza je pogodila Gonzo teže od drugih anime studija – od 2008. godine, njihovo prisustvo na anime sceni sve je slabije, i vrlo brzo studio odlazi u tri lepe. Danas, na papiru Gonzo i dalje postoji, iako ga mnogi s pravom smatraju pokojnim. Povremeno se i pomuče da izbace poneki anime – kao što je bio „Last Exile 2“ od pre neku godinu, nesrećan pokušaj da pomešaju staru slavu i trenutno popularne moe trendove, koji se nažalost više sveo na epsko blamiranje nego na priželjkivani kambek.

„Afro Samurai“ se na neki način može smatrati i labudovom pesmom studija Gonzo. Projekat je nastao tako što je samoizdata manga izvesnog Takaši Okazakija – autora od rane mladosti opsednutog afroameričkom subkulturom i hip-hop muzikom – pala šaka jednom Gonzovom producentu, koji je čisto fore radi napravio anime trejler. Svrha trejlera je više bila da pokaže šta je sve animacijski studio u stanju da izvede nego da najavi anime adaptaciju, ali sticajem okolnosti, trejler je dospeo do Semjuel L. Džeksona, svetski dokazanog baje tada na vrhuncu glumačke karijere. Džekson se oduševio konceptom – ono, samurajska priča prožeta uzdizanjem Afroamerikanaca u zvezde, what is there not to like – i kontaktirao studio Gonzo, volontirajući da pripomogne s produkcijom ukoliko mu se dopusti da daje glas glavnom junaku. I tako smo dobili ovaj neobičan anime poduhvat, snimljen na engleskom jeziku i prvo lansiran na američkom tržištu, o tamnoputom samuraju koji uz zvuke hip-hopa traži ubicu svog oca.
S projekcijom počinjemo u 19:30, pa se i lično možete uveriti da li je bolje što savremena publika ne zna za „Afro Samurai“, ili današnji klinci nemaju pojma šta je to kul anime. I dalje kuburimo sa stolicama u klubu, tako da se toplo preporučuje da dođete dovoljno ranije.

ŠTA: „Afro Samurai“
KAD: Utorak, 22. april u 19:30
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12, II sprat
KOLIKO: Jedno piće (ili kokice ili čips ili već neka konzumacija)

четвртак, 17. април 2014.

Radno vreme kluba tokom uskršnjih praznikaDragi članovi, obaveštavamo Vas da klub Sakurabana (Terazije 12, 2 sprat) neće raditi u petak (18.04.) i u nedelju (20.04.). Želimo vam srećne praznike!

PETAK 18.04.2014.  -  KLUB NE RADI
SUBOTA 19.04.2014.  -  KLUB RADI
NEDELJA 20.04.2014.  -  KLUB NE RADI

среда, 16. април 2014.

MEXT 2015 - Stipendije Vlade Japana za 2015. godinuAmbasada Japana u Republici Srbiji obaveštava sve zainteresovane kandidate da se od srede, 16. aprila 2014. godine otvara konkurs za MEXT (Ministarstvo obrazovanja, sporta, nauke i tehnologije Vlade Japana) stipendije za 2015. godinu za studente iz Republike Srbije i studente iz Crne Gore, koje dodeljuje MEXT.


Postoje dve kategorije stipendija:

-          za dodiplomce (u trajanju od 5 godina)

-          za studente istraživače, postdiplomce (u trajanju od dve godine)
(obe kategorije uključuju obavezan period učenja japanskog jezika)

Detaljne informacije o stipendiji i formulare možete preuzeti na sajtu Japanske ambasade u Republici Srbiji http://www.yu.emb-japan.go.jp/ (opcija na srpskom jeziku).  


Konkurs je otvoren do petka, 23. MAJA 2014. godine


Za datum i mesto održavanja ispita kontaktirati Odeljenje za kulturu i informacije Japanske ambasade.
Napomena: Za ostale informacije kontaktirati Odeljenje za kulturu i informacije Japanske ambasade недеља, 13. април 2014.

PROJEKCIJA: BATTLE ANGEL ALITA


Battle angel Alita OVA je adaptacija prva dva toma mange koja je izlazila u Japanu u periodu od 1990. do 1995. godine Jukitoa Kišira (Yukito Kishiro). Radnja animea Battle angel Alita se odvoja u postapokaliptičnoj budućnosti, gde Daisuke Ido na lokalnom đubrištu nalazi ostatke ženskog kiborga koji je izgubio sva svoja sećanja. Nju naziva Alita, po svojoj pokojnom mački i vremenom skuplja delove za ostatak njenog tela.
Ovoga puta sa projekcijom krećemo u uobičajeno vreme, u 19:30h, a klub se i dalje nalazi na Terazijama 12.

ŠTA: Projekcija: Battle Angel Alita
GDE: Klub Sakurabana (Terazije 12, 2 sprat)
KAD: 15.04.2014. od 19:30h
CENA: Kupovina 1 pića

петак, 04. април 2014.

PROJEKCIJA: JOJO’S BIZARRE ADVENTURE (epizode 01-08)
PROJEKCIJA: JOJO’S BIZARRE ADVENTURE

epizode 01-09

Ovog aprila, na japansku televiziju se vraća s nestrpljenjem očekivana franšiza: Studio David nas časti drugom sezonom serijala „JoJo's Bizarre Adventures“, koja će adaptirati treću narativnu celinu sage o neobičnoj porodici Džostar i njihovoj bližoj i daljoj rodbini, prijateljima, saradnicima i zakletim neprijateljima.U najavi za našu projekciju, kako bismo vam približili ovu izuzetno uticajnu mangu, oslonićemo se na reči Gorana Markovića, verovatno najvećeg eksperta za pop-kulturu Japana u Srbiji koga posetioci Sakurabaninih događaja znaju kao i Goran Enciklopedija. Evo šta Goran, kao veliki fan DžoDžoa, kaže na ovu temu:
„Bizarne avanture DžoDžoa su druga najduža serija u objavljivana u časopisu „Shonen Jump”, u kome je izlazila od 1987. do 2004. Nastavila se u bratskom časopisu „Ultra Jump”, gde je 2012. godine obeležila 25 godina izlaženja. Obuhvata više ciklusa koji se dešavaju u različitim epohama i na različitim lokacijama. Ovo je jedna od retkih mangi koja se može donekle smatrati „superherojskom“ u nekim svojim apektima. Serijal odlikuju ekstremno nasilje, androginost pojedinih likova, čudna mešavina palpa i visoke mode, „stand” – psihička manifestacije moći u liku nekog bića, pojavljivanje u raznim medijima (OVA, video-igre, roman, razni predmeti), promena manirizma crtanja. DžoDžo obuhvata gotovo stotinu knjiga, pored čega novi hitovi časopisa „Shonen Jump” kao što su „Bleach” ili „Naruto” izgledaju patuljasto.
Autor Hirohiko Araki je tokom godina rada na DžoDžou i sam postao tema čudnih priča — šuška se da ne stari, a i sudeći po fotografijama, čak se i podmlađuje. Kako se manga bavi i vampirima, to je malo previše podudarnosti. Araki je inače izuzetno cenjen ilustrator u modnoj industriji gde radi naslovne strane knjiga i časopisa. Proglašen je svojevremeno za jednog od 100 najuticajnijih ljudi u Japanu.
Pod uticajem ovog Arakijevog magnum opusa nastaju video igre koje Kazuma Kaneko pravi za Atlus („Megami Tensei”, „Persona”). Kouhei Kadono ne bi napisao „Boogiepop” Phantom (barem ne u ovakvom obliku) i svet lakih romana, ključan za japansku pop-kulturu 21. veka, izgledao bi drugačije.“

Anime serija „JoJo's Bizarre Adventures“ koju je Studio David producirao 2012. godine, u okviru proslave četvrt veka franšize, predstavlja prvu televizijsku adaptaciju ovog kultnog manga naslova. Obuhvata prve dve generacije porodice Džostar, odnosno prvi i drugi narativni ciklus mange. Ovog utorka, pustićemo vam prvih 8 epizoda, koje pokrivaju uvodnu celinu i rodonačelnika loze Džonatana Džostara koji u Londonu 19. veka započinje avanturu koja će obeležiti čitava pokoljenja njegove porodice.

VAŽNA NAPOMENA: Projekcija počinje u 19 časova, kako bismo uspešno odgledali svih 9 epizoda. Pošto znate da se u novom klubu mučimo s manjkom stolica, dođite što ranije da udobno smestite svoje guze.

ŠTA: „JoJo's Bizarre Adventure“ 2012, epizode 01-09
KAD: Utorak, 8. april
GDE: Klub Sakurabana, terazije 12, II sprat
KOLIKO: Jedno piće

уторак, 01. април 2014.

International TableTop Day u Sakurabani!
Međunarodni dan TableTop igara (http://www.tabletopday.com/) je dan posvećen svim društvenim igrama i ove godine se obeležava 5. aprila. Jedan dan kad će se ljudi širom sveta okupljati i zabavljati uz društvene igre. Udruženje Sakurabana je odlučilo da se priključi zabavi i organizuje TableTop day u prostorijama svog kluba (Terazije 12, drugi sprat).
Možete slobodno da ponesete svoje igre i igrate se kod nas u klubu, a neke igre smo mi već obezbedili i navama je samo da ponesete dobro raspoloženje i društvo.

Neke od igara koje su dostupne u klubu: Alhambra, Shadow over Camelot, Munchkin, Dragonlance, Furry of Dracula, Monopol, Warcraft, Citadela, Kubura, Čoveče ne ljuti se za 6 igrača, Go, Domine, Riziko, Anima, Giljotina, C23, Poker, Memorija, MtG,D&D, Game of Thrones, Elders Sign,...

ŠTA: International TableTopDay
GDE: Klub Sakurabana (Terazije 12)
KADA: 5.april od 17-22h
KOLIKO: Slobodan ulaz!

FB EVENT: https://www.facebook.com/events/247745232077353/

четвртак, 27. март 2014.

CIKLUS PROJEKCIJA: ŽIVOTNO DELO SATOŠI KONA PAPRIKA

CIKLUS PROJEKCIJA: ŽIVOTNO DELO SATOŠI KONA
PAPRIKAPoslednji u nizu ostvarenja koje ćemo prikazati u ovom ciklusu – i nažalost poslednji film koji je Satoši Kon završio pre svoje tragične smrti jeseni 2010. – jeste  „Paprika“, besno animirana, psihodelična fantazija koja je uspela u onome što je mnogim rediteljima ostalo nedostižno:  da na filmskoj traci zarobi svet snova.
U bliskoj budućnosti, razvijena je naprava koja ljudima omogućava da, uz pomoć avatara baš kao u video igrama, ulaze u tuđe snove i vršljaju po njima. Doktorka Acuko Ćiba je psihoteraupeut koja sa svojim pacijentima radi uz pomoć ove naprave – umesto starog dobrog „pričajte mi o svom detinjstvu“, Ćiba će ušetati u vaše snove kao Paprika (što bi bilo ime njenog avatara, a ne povrće po kojem se proslavio Jug Srbije) i na licu mesta vas dovesti u red. Koliko ovakva naprava može da bude opasna postaje jasno kada je ukradu neimenovani teroristi i zaprete da će snove izvesnog mentalno obolelog čoveka upotrebiti kao oružje masovnog uništenja. Doktorka Ćiba mora da na duže vreme uđe u kožu svog avatara Paprike i osujeti terorističke planove.
Vizuelno najuzbudljiviji i narativno najkonfuzniji film Satoši Kona zahteva više gledanja da po'vatate konce na temu ko, šta, kako, kad, s kim, i zašto – ali spada u ona ostvarenja koja su dovoljno upečatljiva i originalna po sebi da im možete progledati kroz prste za par rupa u zapletu. Kon ovoga puta stvarnost prelama kroz logiku snova, i s neverovatnim umećem uspeva da dočara tu neuhvatljivu sumanutost. Vrhunac filma svakako predstavlja trenutak kada parada košmara počne da se preliva u stvarni svet. Pogledajte tu scenu pažljivo – ne samo zbog toga što je reč o jednom od najspektakularije animiranih prizora u novijoj anime produkciji, već i zato što je Kon iskoristio scenu da kroz nju provuče žešću kritiku na račun savremenog japanskog društva.
I toliko o Satoši Konu, pipil. Ako Studio Madhouse ikada bude u post-produkciji doterao i u javnost pustio njegov nedovršeni film „Dream Machine“ – čemu se svi najiskrenije nadamo – sa najvećim zadovoljstvom ćemo ovog velikog reditelja ponovo predstaviti našoj publici. U međuvremenu, nadamo se da ste uživali u ovom ciklusu projekcija, a od idućeg utorka vas očekuje nešto novo.

ŠTA: Projekcija PAPRIKA
KAD: Utorak (31.03.2014.) od 19:30h
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12, II sprat
KOLIKO: Kupovina 1 pića

среда, 26. март 2014.

Promocija Japana u Šumicama - petak, 28.03.2014 u 15:30h

PROMOCIJA JAPANA U „ŠUMICAMA“

 


U čast potpisivanja ugovora o bespovratnoj pomoći u oblasti kulture, koji su Ambasada Japana u Republici Srbiji i Centar za kulturu i sport »Šumice« potpisali 7. marta 2014. godine, Ambasada Japana i »Šumice«, u saradnji sa Kendo savezom Srbije i Osmom beogradskom gimnazijom, u petak, 28. marta 2014. godine u 15:30 organizuju promociju Japana u »Šumicama«  (Ustanička 125, Beograd).
Ambasada Japana na ovaj način želi da podigne ugled japanskih borilačkih veština u Srbiji, posebno kendo veštine, sa ciljem da se što više ljudi zainteresuje za »budo« - japanske borilačke veštine. Pored toga, želja Ambasade je da široj javnosti pokaže lepa dostignuća učenika Osme beogradske gimnazije, nakon samo 6 meseci učenja japanskog jezika.

Istorija saradnje Ambasade Japana sa Kendo savezom Srbije,
Osmom Beogradskom gimnazijom i Centrom za kulturu i sport »Šumice«

1. Kendo savez Srbije
Članovi Kendo saveza Srbije održaće demonstraciju kendo-a koju će voditi Kašivagi Mikio, senior volonter Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) koji je došao iz Japana kako bi tokom svog boravka u Srbiji pokazao svoju veštinu i preneo znanje i iskustvo članovima Kendo saveza Srbije. Kendo savez Srbije aktivno je angažovan na treningu, obuci i promociji kendo-a u Srbiji, i neguje dugogodišnju uspešnu saradnju sa Svejapanskim kendo savezom, koji im je u nekoliko navrata poklanjao komplete vredne kendo opreme.

2. Osma beogradska gimnazija
Osma beogradska gimnazija prva je nespecijalizovana gimnazija u Srbiji gde od prošle godine 38 srednjoškolaca uči japanski jezik. Potpuno moderan metod nastave japanskog jezika realizuje se u saradnji sa Filološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, a uz podršku Ambasade Japana u Republici Srbiji, Ministarstva prosvete Republike Srbije i „Makoto“ fondacije. Članovi hora gimnazije izvešće nekoliko japanskih tradicionalnih melodija.

3. Centar za kulturu i sport „Šumice“
Centar za kulturu i sport „Šumice“, koji predstavlja jedno od važnijih mesta za okupljanje sportista i umetnika u Beogradu, nedavno je dobio donaciju Vlade Japana za reparaciju dela ravnog krova, parcijalnu zamenu, farbanje i lakiranje parketa glavnog terena. Ambasada Japana i Centar „Šumice“ već dugi niz godina aktivno sarađuju u promociji japanske kulture i sporta, a sve u cilju učvršćivanja prijateljskih odnosa između Japana i Srbije.

Napomena: Za ostale informacije kontaktirati Odeljenje za kulturu i informacije Ambasade Japana

среда, 19. март 2014.

KJOGEN U BEOGRADU
Ambasada Japana u Republici Srbiji i Narodno pozorište u Beogradu vam sa zadovoljstvom predstavljaju KJOGEN, japansku pozorišnu umetnost, koja će vas zabaviti i nasmejati. Predstava koju će za publiku u Srbiji izvesti glumci Udruženja »Nogaku« izvođača, odigraće se u subotu, 22. marta 2014. godine u 20 časova na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu (Francuska 3).

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta u Beogradu.

KJOGEN

“Kjogen” je vrsta “No” drame, tradicionalne japanske pozorišne umetnosti. Predstavom preovladavaju elementi satire, komičnosti, sujeverja, a često se bavi pojmom zla u ljudskom društvu i ponašanjem ljudi u takvim okolnostima.
Jedna od osnovnih karakteristika ove umetnosti je da se na sceni koristi malo predmeta, teje glavni akcenat stavljen na glumce i njihovu umešnost. Glavni elementi na sceni su “agemaku” - zavesa, kroz koju glumci ulaze na scenu, “hašigakari” - „most“ koji povezuje “agemaku” i glavni podijum, “haikeimaku” - pozadinska zavesa sa slikom bora, kao i četiri stuba na kojima je postavljen krov čime se scena prikazuje kao šintoističko svetilište, a pozadinska zavesa je u tom slučaju njegov jedini zid.
Likovi su najčešće „obični“ ljudi pa su i šminka i kostim jednostavniji od onih koji se koriste u tipičnoj “No” drami. U nekim izvedbama se kao likovi pojavljuju čak i duhovi i demoni.

Napomena: Za ostale informacije kontaktirati Odeljenje za kulturu i informacije Ambasade Japana