уторак, 21. октобар 2014.

EuroCosplay finalist from Serbia will not go to LondonAs you may have heard by now, this year’s EuroCosplay finalist from Serbia, Mona Radujko, will NOT go to London to the MCM Comic Con due to the fact that the UK authorities have declined the visas for her and her husband, Boris.

The official explanation was that Boris' monthly salary, standing at a strong middle class income for Serbian circumstances, is „too low for the UK standards“ and that they „do not find it credible that they (Boris and Mona) would spend their entire savings for a week's trip to the UK“.
We are shocked and speechless at this turn of events. Mona and Boris have submitted all the necessary documents, with proper invitation letters and confirmations regarding their official participation in EuroCosplay Championship. They had all the guarantees and more – and yet, they’re not welcome in the UK.

We cannot help but suspect that this was a politically motivated decision, in the sense that someone in the UK administration has chosen to deliberately disregard the documents submitted. This sentiment is particularly strong in the light of discovering that the finalist from Turkey was also denied her visa, while the competitors from Russia traditionally struggle every year to get the visa and attend the Championship, irrespective of the documents and guarantees they submit.

We are deeply grateful to the EuroCosplay staff who were as flabbergasted as we were with this decision of the UK administration. They were more than helpful in the given circumstances, and they promised Mona a comfort trip to the MCM Comic Con in May next year if possible – but only as a guest, alas, not as a cosplay competitor. As Sakurabana, we can promise that, together with the EuroCosplay staff, we will try to find a new strategy to approach the visa issue, at least attempting to find a way to increase the chances of future Serbian finalists to go to London.

Yet we have to express our deepest contempt with the UK authorities for blatantly disregarding the reasons for Mona and Boris’ trip to London, and making an arbitrary, political decision. Putting the EuroCosplay Championship finalists who are not from the European Union member states (but who are still European and, as such, equally qualified to take part in the competition) in such a disadvantaged position in which their participation depends on the whims of the UK authorities is, to say the least, a shameful violation of their human rights.

недеља, 19. октобар 2014.

Ciklus projekcija Old School - They Were 11
Pošto smo se prošle nedelje udavili u kawaiinessu, moetini i mačjim ušima uz „The Star of Cottonland“, vreme je da pređemo na stvaralaštvo još jedne Četrdesetdevetašice, možda čak i tete koja je od svih njih najveća mezimica kritičara i manga teoretičara. Gospođa se zove Moto Hagio, a zbog svog specifičnog stvaralaštva i tema koje je birala, poznata je i pod nadimkom „japanska Ursula Le Gvin“.

(Pošto se sad sigurno neko pita ko je dođavola Ursula Le Gvin, reći ćemo samo da je reč o američkoj spisateljici naučne fantastike koja je koristila Sci-Fi kao platformu da se bavi problematikom društva i odnosa među polovima – bacite pogled na „Levu ruku tame“, moda vam se i svidi.)

„They Were 11“ je 80-tih godina urađena adaptacija kratke Sci-Fi mange koju je 1975. Hagio Moto objavila u dva toma. Zaplet prati  grupu studenata međuplanetarne akademije, koji za ključni ispit imaju misiju da odu i istraže pravu olupinu svemirskog broda. Studenata je bilo desetoro, i pre misije se nisu međusobno poznavali – međutim, kada su došli na napušteni brod, ispostavlja se da ih je u grupi jedanaest, a da niko ne može da utvrdi ko je osoba viška. Naravno, uskoro stvari kreću po zlu, studenti gube kontakt sa centralom škole, olupina je puna misterija koje su krupniji zalogaj nego što je na prvi pogled izgledalo, a paranoja počinje da radi i svako sumnja u svakog da je upravo on podmetnuti, jedanaesti uljez.

Što se autorke tiče, Moto Hagio je na sebe skrenula pažnju ranih 70-tih godina mangom „Heart of Thomas“, koja je ušla u istoriju medija kao prvi naslov koji otvoreno prikazuje muško-mušku romansu (iako ovo nije u potpunosti tačno, jer je i sama Hagio imala neke rane radove gde je već koketovala s homoerotikom, bitno je šta je zabeleženo u pop-kulturi kao „prva BL manga“). Zajedno sa tadašnjom cimerkom Keiko Takemija (autorkom „Kaze to Ki no Uta“, prve mange koja je prikazala scenu seksa između muškaraca), Hagio je postavila temelje onome iz čega će mutirati BL kao žanr koji danas poznajemo – iako je, u ono doba, četrdesetdevetašice mnogo više interesovala melodramatika tabua i (često manipulativna i, iz današnje perspektive, politički nekorektna) psihologija istopolne veze, nego homoerotski fanservis. Hagio je, međutim, vrhunac karijere doživela upravo u delima na tragu Ursule Le Gvin, kao što je „Marginal“ koji proučava društvo u kome žive samo muškarci, pa momci moraju da preuzmu i ženske rodne uloge, ili „A, A'“ gde je u centru pažnje drama oko kloniranja i uspomena koje klonovi (ne) nose, pa čak i „They Were 11“ čiji je manga predložak, kako to često biva, interesantniji u odnosu na anime adaptaciju utoliko što sadrži jednu jedinu dodatnu rečenicu koja na određeni deo zapleta baca potpuno drugačije svetlo.

Osim naučne fantastike, kod Hagio se od početka karijere provlači jedna prilično jeziva fiksacija u odabiru teme: seksualno zlostavljanje. Od mladalačkog „Heart of Thomas“, pa do epskog, višeslojnog, psihološki potkovanog, emotivno potresnog i višestruko nagrađivanog poduhvata „Reign of a Cruel God“ za koji mnogi kažu da predstavlja njeno životno delo, Hagio se bavila odnosom između žrtve i zlostavljača i (ne)mogućnošću oporavka. U jednom intervjuu, upitana da li se često vraća ovoj temi zato što je i sama imala iskustvo sa zlostavljanjem, Hagio je ovo porekla. Objasnila se da se za proučavanje psihologije žrtve nasilja zainteresovala proučavajući stručnu literaturu o poremećenim emotivnim odnosima u porodici, za kojom jeste posegla zbog svojih roditelja – i to zato što su, kada je obelodanila da želi da postane mangaka, s njom prekinuli svaki kontakt jer ih je bilo sramota što im je ćerka odabrala tako „prostačku profesiju neprimerenu ženama.“ A treba podsetiti da su, pre Četrdesetdevetašica, mangake ženskog pola bile velika retkost.

ŠTA: „They Were 11“
KAD: Utorak, 21. oktobar u 19h
GDE: Klub Sakurabana. Terazije 12, II sprat
KOLIKO: Jedna konzumacija

среда, 15. октобар 2014.

SoA Halloween Party 2014 #CCSakurabana


Tradicionalno oko Noći veštica se okupljamo u kostimima na jednoj žurci i zabavljamo se uz zvuke azijske muzike. Tako će biti i ove godine. Imali smo sreću da Noć veštica pada baš na petak kad imamo termin za žurku. Iskoristite ovu priliku da izvučete neke od svojih starih kostima ili prikažite neke od najnovijih. Bitno je da svi budemo pod maskama i dobro se zabavimo. SakuraShop će se ovoga puta pobrinuti da simboličnim poklonima nagradi one koji su imali najinteresantnije kostime.

Žurka će ovoga puta početi nešto ranije, tj. od 19h, a naša muzika traje do 22:30h, od kada počinje Veliki maskenbal kluba Underworld gde ćete imati priliku da uživate u malo drugačijem zvuku.

Za muziku će ovoga puta biti zaduženi DJ Haseo, DJ Sarke, DJ Yuki. Muzičke želje možete postaviti na FB evenu (!!!!!NAJVIŠE 5 želja po osobi, u suprotnom ne računaom nijednu od želja!!!!!).

Cena karte je 200 din., a sav prihod od karata i ovoga puta ide u budžet za Kulturni centar Sakurabana.

ŠTA: SoA Halloween Party 2014 #CCSakurabana
KAD: petak 31.10.2014. od 19h
GDE: Klub Underworldserbia (Ruzveltova 1, TC Vukov spomenik)
KOLIKO: 200 din. SAV NOVAC IDE U FOND ZA KC SAKURABANA (http://goo.gl/oyZQmm)

четвртак, 09. октобар 2014.

Projekcija: Star of CottonladPošto je publika prošlog utorka uspešno preživela “Metropolis“, veselo nastavljamo sa ciklusom Old School u okviru koga će se prikazivati matora, prašnjava ostvarenja koja su na neki način ostavila pečat na anime industriju, ili njenu percepciju na Zapadu. Ove nedelje, puštamo ostvarenje koje može dati makar deo odgovora na jedno pitanje koje se često postavlja u japanskoj pop-kulturi, i koje glasi: WTF is with the cat ears!?

Svi znamo šta su neko-mimi, ili u prevodu s japanskog mačje ušice – životinjski slušni aparat izrastao na vr' glave normalne, čovekolike osobe. Najčešće jesu mačije, ali mogu biti i pseće, od lisice ili vuka, povremeno i od zeca ili ovce, i tako bliže i dalje. Predstavljaju gotovo nezaobilaznu komponentu moetine kao takve. U nekim serijama, odaju animalno božansko poreklo glavne junakinje, u nekim drugim, siguran su znak da je osoba koja ih ima nevina, a jednom kada se skine mrak, otpadnu i uši. Obično su samo tu eto tek tako, jer su slatke, ali često – prečesto – za njih se vezuju i nekakvi kinki fetiši, pa predstavljaju erogenu zonu te dodirivanje istih izaziva i razne zanimljive reakcije. Mačije uši sveprisutne su toliko da se sve više viđaju i kao modni detalj – rajfovi sa istima apsolutni su bestseler među otaku aksesoarima, a japanska napredna tehnologija nedavno je isporučila elektronske neko-mimi koje reaguju na vaše moždane talase i odaju vaše emocije, baš kao kod pravih životinja. Mnogi ih vole, a da ni ne znaju otkud mačje uši na glavama japanskih junaka.

Prva životinjska ušesa na ljudima mogu se videti još na grafikama iz doba Edo perioda, tako da je očito da duboko u japanskom mentalitetu počiva nešto što im ovu ideju čini privlačnom. Međutim, prva manga koja je ovu mangu učinila privlačnom i za vjeki vjekova zacementirala ovaj fetiš u zemlji izlazećeg sunca je upravo „The Star of Cottonland“.

Autorka ove mange je Jumiko Ošima, pripadnica čuvene generacije šođo mangaka poznate kao „Veličanstvene čedrdesetdevetašice“ (igrom slučaja, većina ih je rođena 1949. godine). Reč je o prvim ženama u japanskoj stripskoj industriji koje su 1970-tih revolucionizovale serijale namenjene devojčicama, primenivši tipično „ženski“ stil naracije, kao što su nežniji crtež, melodramske emocije ili psihološka introspekcija likova, na dotle tipično „muške“ teme poput istorije ili naučne fantastike. Kao i mnoge četrdesetdevetašice, Ošima je slavu stekla pre svega u oblasti mange, a jedina anime adaptacija njenog rada je „The Star of Cottonland“ iz 1984. godine – ljupka i melanholična priča koja, paz'te sad, nije o devojčici koja ima mačije uši, nego o mačetu koje je, za potrebe naracije, nacrtano kao devojčica. Mače je ostavljeno  napušteno na ulici, da bi ga usvojio i doneo kući dečak koji se bori s kliničkom depresijom. Osim što izgleda kao najslađa devojčica s ušicama, naše mače se ponaša kao prava pravcata mačka – juri miševe, pravi štetu po kući, i očajnički želi da odobrovolji svog vlasnika, dok joj komšijski mačak objašnjava da je suština mačijeg života da budu ravnodušne prema ljudima.

Iako se nekada mogu čuti otpužbe da je upravo „The Star of Cottonland“ na velika vrata uveo moetinu u anime industriju, te da ovaj naslov treba da krivimo za to što danas imamo serije kao što je „Mayoi Neko Overrun“, činjenica je da Ošimino delo ima onaj neiskvareni retro šmek koji mu daje na emocionalnoj autentičnosti. Zaplet o izgubljenom mačetu i njegovom vlasniku nije napisan radi fetišizacije i eksploatacije mace i njene privrženosti gazdi, već da se podeli jedna začuđujuće iskrena priča o mladiću koji se bori s depresijom, i njegovom kućnom ljubimcu koji pokušava da odredi svoj položaj kako u odnosu na vlasnika, tako i prema svetu – a priča je dovoljno snažna da može da izmami i koju suzu.

Pre filma, sleduje vam detaljan uvod u stvaralaštvo Veličanstvenih četrdesetdevetašica, kojima ćemo se inače više puta baviti tokom Old School ciklusa projekcija. Posle projekcije, otvoreni smo za diskusiju o tome šta „moe“ uopšte znači, i da li u današnjem moru moetine uopšte više i postoji pravi moe, ili je sve laž i prevara. A i pre, i posle, i za vreme filma primamo donacije za #CCSakurabana.

ŠTA: "Star of Cottonlad", film iz 1984.
KAD: Utorak 14. oktobar u 19:30
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12, II sprat
KOLIKO: Jedna konzumacija (piće, kokice, grickalice...)

петак, 03. октобар 2014.

Projekcija: MetropolisNakon više nedelja odmaranja mozga uz komedije različitih vrsta, vreme je da se malkice uozbiljimo i krenemo sa novim ciklusom projekcija. For your viewing pleasure, Sakurabana goes old school – u narednih nekoliko utoraka zaronićemo onoliko duboko u prošlost japanske animacije koliko je to moguće, sa selekcijom filmova koji su ili značajni za industriju, ili su na zapadni fandom ostavili pažnje vredan trag. Počinjemo od jednog od najneobičnijih, najljupkijih i najmračnijih retro filmova, koji u sebi objedinjuje stvaralaštvo nekoliko velikana i sa Zapada i iz Japana – u pitanju je „Metropolis“, iz 2001. godine.

Da biste ukapirali značaj „Metropolisa“, potrebna je mala lekcija iz opšte (pop) kulture.

Godine 1927, čuveni nemački reditelj Fric Lang snimio je, za abnormalno velike novce za ono doba, film „Metropolis“, jedno od prvih naučno-fantastičnih dela svih vremena. U pitanju je crno-belo, nemo ostvarenje o gradu budućnosti u kome živi podeljeno društvo i revoluciji koja se valja, poznato pre svega po svom ikoničnom plakatu na kome je glumica Brigit Helm pod teškom šminkom i u metalnom oklopu, kao jedan od najranijih prikaza robota u ljudskom obličju. Film je u priličnoj meri postavio urbanu distopiju kao podžanr na noge, a mnogi klišei koji se i danas vuku prvi put su viđeni upravo kod Langa.

Fast forward nekih 20 godina kasnije: u posleratnom Japanu, koji se još oporavlja od posledica ratnih razaranja, izvesni Osamu Tezuka (tvorac mange kao takve, u obliku u kome je danas znamo – ako vam nije poznato ko je čika, prvo se stidite u ćošku jedno najmanje sat vremena, a onda pravac u Sakurabaninu biblioteku da uzmete neka njegova remek-dela na čitanje), u potrazi za temom za svoj najnoviji serijal, slučajno će naleteti na plakat za Langov „Metropolis“. U Tokiju 1949, pronaći i pogledati nemački nemi film od pre rata bila je nemoguća misija, ali Tezuku je omađijala ideja čovekolikog robota i grada budućnosti do te mere da je rešio da napravi sopstvenu priču po imenu „Metropolis“, od Frica Langa preuzevši samo elemente s postera. Tako smo dobili jednu od prvih naučno-fantastičnih mangi ikada, koja je svojom pričom o robotu u očajničkoj potrazi sa ljudskošću takođe postavila kliše koji se često viđa i dan-danas.

E, a sad smo stigli do 1990-tih – Tezuka je preminuo 1989. godine, i svi bitniji anime i manga autori se utrkuju da mu odaju počast u svom stvaralaštvu. Kacuhiro Otomo – tvorac „Akire“ i jedna od najznačajnijih figura u anime istoriji – dolazi na originalnu ideju kako da adaptira Tezukin „Metropolis“. U saradnji sa Rintarom – ozloglašenim rediteljem poznatim po svojoj divljoj režiji i eksperimentalnoj animaciji – Otomo će Tezukinu mangu preraditi tako da je maksimalno približi nemačkom filmu, na jednoj strani zadržavši slatkoću i ljupkost karakteristične za Tezukine rane radove, a na drugoj u punoj meri se odavši jedinstvenom stilu Frica Langa poznatom kao „schadenfreude“. Za one koji ne govore nemački, schadenfreude znači „uživati u patnji drugih“. Film je izašao 2001. godine, i još uvek se ubraja u najznačajnija bioskopska anime ostvarenja svih vremena.

Pre projekcije, očekujte opširnu priču o karijeri Osamu Tezuke, odnosno o filmskom značaju Frica Langa i njegovog schadenfreude opusa. Posle filma, možemo dodatno diskutovati o nekadašnjim i sadašnjim silama i trendovima u anime industriji. A i pre i posle projekcije, primamo donacije za Kulturni centar Sakurabana u naš Swear Jar.

ŠTA: "Metropolis", film iz 2001.
KAD: Utorak 7. oktobar u 19:30
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12, II sprat
KOLIKO: Jedna konzumacija (piće, kokice, grickalice...)

понедељак, 29. септембар 2014.

Survival Japanese - učimo osnove japanskog jezikaPošto je očigledno da već duže vremena postoje zainteresovani da u Sakurabani savladaju osnove japanskog - makar toliko da mogu da se na japanskom predstave, zatraže čašu vode ili pitaju za adresu koja im je potrebna, ako ne već da gledaju animee bez titlova - veliko nam je zadovoljstvo da najavimo da od idućeg ponedeljka u našem klubu počinje kurs pod kreativnim nazivom "Survival Japanese".

Kurs će voditi gospođa Fumiko Takeshita, a ideja je da naučite najosnovnije konverzacije uz pomoć kojih ćete se snaći na ulicama japanskih gradova, ili se družiti sa Japancima.

Savladaćete sledeće:
- da se predstavite i ispričate par reči o sebi;
- da pitate gde se nalazi mesto kuda želite da idete;
- da pitate za cenu i tražite stvari u prodavnicima i restoranima;
- da vodite jednostavan razgovor o porodici, poslovima itd;
- da pozovete nekoga na kafu (što može da bude veoma korisno).

Fumiko-sensei govori srpski i ima iskustva u držanju časova japanskog. Cena kursa je veoma povoljnih 600 dinara mesečno (deo prihoda ide u fond za Kulturni centar Sakurabana), a časovi će biti svakog prvog i trećeg ponedeljka u mesecu, od 17h do 18h časova, u prostorijama našeg kluba.

Svi zainteresovani su dobrodošli! :)

ŠTA: Survival Japanese - učimo osnove japanskog jezika
KAD: 06.10.2014. od 17h
GDE: Klub Sakurabana (Terazije 12, 2 sprat)

Projekcija Photon: The Idiot AdventuresJoš jedan utorak-  još jedna anime komedija
Ovog puta puštamo svemirsku avanturu "Photon: The Idiot Adventure".
Kao što se iz naslova da zaključiti, pratimo ne baš pametnog, ali zato hrabrog i vernog protagonistu koji se smuca svemirom i mrsi konce zlom (i ne baš sposobnom) galaktičkom imperatoru.
Ova  OVA iz 1997. godine sadrži sve popularne elemente anime humora - junaka koji nema mnogo u glavi, al je zato uporan ko mazga, tsundere najbolju drugaricu koja se zaljubljuje u svakog tipa koji naiđe, nehotični brak sa zgodnom kapetanicom, perverznog negativca, njegove nesposobne pomagače i vanzemaljske cice-ubice.
Možete očekivati gegove, nesporazume, nešto za ljubitelje mecha i nešto za ljubitelje harema. Ukratko, ljubitelji komedija su obezbeđeni. Dođite da se smejete, a od sledeće nedelje krećemo sa nečim malo drugačijim.

ŠTA: Projekcija Photon: The Idiot Adventures
KAD: Utorak (30.09.2014.) od 19:00h
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12
KOLIKO: jedna konzumacija (piće, čips, kokice,...)

понедељак, 22. септембар 2014.

Projekat Kulturni centar Sakurabana #CCSakurabanaO nama:
Udruženje Sakurabana je nevladina neprofitna organizacija koja se bavi promocijom japanske pop kulture, podsticanjem kreativnosti kod mladih i promocijom alternativnih vidova zabave. Sakurabana je osnovana 2007. godine i do sada smo uspeli da organizujemo sedam puta Japanizam koji je već dve godine konvencija, ali i mnoštvo manjih događaja. Sve to u cilju podsticanja mladih u Srbiji da se upoznaju sa stranim kulturama, kreativno izraze i kulturno uzdignu. Trenutno postoji klub udruženja u kom se organizuju brojne svakodnevne aktivnosti kao što su radionice, predavanja, tribine, turniri i, naravno, druženje mladih.
Međutim, posle brojnih problema i nepogoda u Srbiji, fondovi za kulturu su desetkovani, ili skoro nepostojeći. Situacija za razvoj mladih u zemlji je veoma loša, ali mi i dalje želimo da se borimo i omogućimo našoj omladini pristup širokom spektru kulturnih sadržaja. Stoga smo pokrenuli jedan veoma ambiciozan projekat prikupljanja novca za otvaranje Kulturnog centra Sakurabana. Iako je situacija u državi veoma teška, verujemo da je neophodno obezbediti deo kulturnih sadržaja za naše građane.
Kulturni centar Sakurabana:
Kulturni centar Sakurabana će biti jedinstveno mesto u Srbiji posvećeno svima koji žele da nauče nešto novo, kreativno se izraze, kulturno se uzdignu i na taj način učine Srbiju lepšim mestom. U okviru kulturnog centra želimo da otvorimo manga bibilioteku, da omogućimo redovno održavanje radionice crtanja u manga stilu, origami radionice i kosplej radionice. Pored ovoga želimo da stvorimo mesto gde će svi zainteresovani moći da čuju predavanja, pokrenu diskusije, da organizuju tribine i okrugle stolove na različite teme. Takođe, ukoliko bude bilo moguće, želimo i da u okviru KC Sakurabana bude i galerija koja će biti na raspolaganju domaćim i inostranim izlagačima iz različitih umetničkih pravaca. Prosto rečeno, želimo da KC Sakurabana bude mesto za učenje, stvaranje i zabavu.


Koja je korist takvog Kulturnog centra?
Održavanjem redovnih radionica želimo da podstaknemo stvaralački duh kod naših posetilaca, ali i da probamo da ih naučimo novim stvarima. Postojanje jednog ovakvog kulturnog centra pruža šansu kreativnim mladim ljudima da upoznaju sebi slične i postanu aktivni deo društva. Izučavanjem različitih kultura i vidova umetnosti podstičemo toleranciju kod mladih. Zahvaljujući atraktivnim programima koje udruženje Sakurabana organizuje poslednjih sedam godina, podstiče se turizam u Srbiji, ali se i poboljšava slika o našoj zemlji u svetu, jer smo ostvarili uspešnu saradnju sa nekoliko inostranstrih udruženja. Takođe, bitno je napomenuti da će ovo biti mesto koje će podsticati učenje jezika, kao i regionalnu saradnju. Kako bismo mogli da nastavimo sa time, neophodno je da se otvori Kulturni centar, jer ćemo samo na taj način moći da obezbedimo neophodne finansije za dalji rad.

Prikupljanje novca?
Jedan od glavnih izvora su donacije za koje se nadamo da ćemo uspeti da prikupimo preko sajta Indiegogo na kom smo otvorili stranicu posvećenu isključivo ovom projektu. (http://igg.me/at/ccsakurabana)
Imajući u vidu činjenicu da u Srbiji još uvek nije dovoljno razvijeno elektronsko poslovanje i plaćanje preko interneta otvorili smo račin za donacije na koji svako može da uplati koliko je u mogućnosti. (165-9688-81, Svrha uplate: DONACIJA, Primalac: Sakurabana Beograd ) Naravno, ovo nije sve što ćemo raditi kako bismo realizovali naš cilj, u narednom periodu biće organizovan niz različitih događaja, radionica i dr. koji će za cilj imati prikupljanje novca za KC Sakurabana. Ukoliko želite da pratite naš dalji rad, to možete učiniti preko naše internet stranice (www.sakurabana.info) ili na FB stranama.


петак, 19. септембар 2014.

Projekcija Space Dandy (1 do 6)
Uprkos svim nevoljama koje su nas snašle mi veselo nastavljamo sa ciklusom komedija i to sa projekcijom prvih 6 epizoda serijala "Space Dandy"
Kad je čuveni režiser Šinićiro Vatanabe najavio da se posle rada na animeu "Kids on the slope" vraća u svemir sa svojim novim projektom, svi su se ponadali da će uslediti omaž "Cowboy Bebop" - u, animeu koji ga je i stvorio i obeležio jedno doba.
Međutim, Vatanabe je dokazao da nema nameru da se ponavlja, kao i da je veliki trol. Ono što smo dobili je "Space Dandy", retro avanturistička nadrealna komedija koja najviše potseća na mešavinu trashy SF filmova iz 1970-tih, Hana-Barbarinih "Džetsonovih" i Bruksovih "Space Balls".
Autorski tim je odmah na početku odlučio da se mane koherentne priče i skoncentriše na što luđe zaplete i na momente zapanjujuću animaciju. Koliko je svaka epizoda priča za sebe vam dovoljno govori to što na kraju jedne epizode svi likovi izginu, u pak drugoj postanu zombiji, a već u sledećoj epizodi sve ide po starom, kao da ničega nije bilo.
Zaplet (kakav postoji) se vrti oko Spejs Dendija (koji je dendi u svemiru, ako niste shvatili), lovca na vanzemaljce i ljubitelja restorana sa obdarenim kelnericama koji se potuca po kosmosu tražeći nove vanzemaljske vrste u društvu idiotskog mačkolikog Betelgežanina Mjaua i Kju-tija, poprilično inteligentnog i kompetentog robota koj je nazalost zaglavio ni kriv ni dužan sa budalama. Ovu ekipu iz misterioznih razloga bezuspešno juri zli dr. Gel koji je zapravo gorila. Sa perikom. I šeširom sa peruškom. Jel vam dosta?
Dođite ako volite otkačeni humor, nadrealne priče i dobru animaciju. A i ako volite Vatanabea - ako ništa drugo, da se krstite i rukama i nogama šta mu bi.

P.S.
Ukoliko želite da donirate novac za projekat Kulturni centar Sakurabana, a nemate karticu, to ćete moći da uradite na projekciji.

ŠTA: Projekcija Space Dandy
KAD: Utorak (23.09.2014.) od 18:30h
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12
KOLIKO: jedna konzumacija (piće, čips, kokice,...)

четвртак, 18. септембар 2014.

Kulturni centar Sakurabana Indiegogo projekat #CCSakurabana


Nakon Skupštine udruženja Sakurabana, koja je održana u nedelju 14.09.2014. godine, imajući u vidu trenutnu situaciju, odlučeno je da se pokrene veoma ambiciozan projekat otvaranja Kulturnog centra Sakurabana. Kako bi se ovaj plan sproveo u delo otvorena je Indiegogo stranica. Detaljne informacije možete naći ovde: http://igg.me/at/ccsakurabana/x/8579423

Kako bismo otvorili Kulturni centar Sakurabana trebaće nam pomoć svih Vas. Ako ne možete da pomognete novčano, pomozite tako što ćete podeliti informaciju o ovome gde god možete. Ukoliko imate neke ideje kako možete da pomognete, slobodno nas kontaktirajte: sakurabanabeograd@gmail.com

Nadamo se da ćemo uspeti da otvorimo KC Sakurabana i da ćemo moći da zagarantujemo opstanak konvencije Japanizam i nastavak daljeg rada udruženja.