петак, 01. август 2014.

Projekcija: FMP: Fumoffu!!Najava by Nenad Scarfinger Grujić
“Dragi naši maturanti, dobrodošli u Džindai srednju školu. Kao što možete da vidite, naša škola je U ZAKLON SVI!!! (zaglušujuća eksplozija) Šta? A, ne obazirite se na to, to je naš učenik Sagara Sosuke, rekao bih da trenutno proverava da li su mu postavili bombu u sanduče za cipele. Jeste, tako što ga je razneo eksplozivom. Da. Gle, to je on, upravo beži a ova devojka koja ga juri s namerom da mu oduzme život lepezom je naš najbolji učenik u istoriji škole, Kaname Čidori. Kako to mislite, kakvi su nam onda tek ostali? Pa gde ste krenuli, treba tek da vam pokažem ono pola sale za fizičko što je preostalo? Ne idite, molim vas... jao, još jedna školska godina ode u ku...da ti misliš da si pošao, Sosuke?! ” 
“Fumoffu!!” je prva serija iz Full Metal Panic serijala koju je radio Kyoto Animation, te 2003-će godine, da bi koju godinu kasnije uradio i The Second Raid. Za razliku od prvog FMP i njegovog nastavka The Second Raid koji su mrtve ozbiljne i mračne serije, Fumoffu!! je zamišljen kao urnebesna parodija na otprilike svaki srednjoškolski anime kliše. Sagara Sosuke je osoba čije delovanje najčešće pokreće radnju, jer je u pitanju dete-vojnik, sada vrhunski terenski operativac koji je po zadatku poslat u tipičnu japansku srednju školu i stoga primenjuje vojnički način razmišljanja u svakodnevnim situacijama sa eksplozivnim rezultatima. Kaname Čidori, sa druge strane, je tipičan class rep, predsednica odeljenske zajednice i neko ko se trudi da uvek razumno sagleda situaciju i nađe diplomatsko rešenje. Njih dvoje naglavačke uleću u niz urnebesnih situacija koje zahvaljujući Sosukeovom načinu razmišljanja i delovanja zastrašujućom brzinom eskaliraju u katastrofu. 
Budući da je jača polovina glavnog tandema kombinacija Budimira Trajkovića i Boška Buhe (što će reći potpuni tantuz sa neverovatnim afinitetom ka raznošenju stvari) a nežnija polovina uopšte nije tako nežna kao što bi se naizgled zaključilo, kroz celu seriju se izmenjuju eksplozije, furiozna razmena paljbe, šibanje džinovskom papirnom lepezom i Čidorina kuknjava nad životom i sudbinom kletom. Osim njih dvoje, kroz Fumoffu!! prodefiluje čitava plejada upečatljivih likova, počev od Sosukeovih kolega iz vojske, preko manijaka sa konjskom glavom, potpuno lude policajke, potpuno gej ragbista, članova Vale Tudo kluba, japanske mafije, Jelene Karleuše, navarenog profesora likovnog, do savršeno kul predsednika učeničkog parlamenta. Sve u svemu, luda kuća.
I danas, više od deset godina kasnije, ova serija je jedna od najsmešnijih stvari koje su ove oči videle. Vama koji ćete Fumoffu!! prvi put gledati ovog utorka mogu samo da zavidim i da vas posavetujem da ponesete maramice, šećera i vode i pumpice za astmu, bez obzira na to da li imate astmu ili ne. Ono što vas čeka je oduzimanje čula od smejanja. Nemojte posle da vas nisam upozorio.

ŠTA: Projekcija FMP: Fumoffu!! KAD: Utorak (05.08.2014.) od 19h GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12 KOLIKO: jedna konzumacija (piće, čips, kokice,...)

понедељак, 28. јул 2014.

Upis i Pred-upis manga radionice

Za sve zainteresovane, trenutne i buduće polaznike, manga radionica počinje sa radom već od druge Subote u Avgustu!

Saznajte sve detalje na našem odeljku "Manga radionica"
недеља, 27. јул 2014.

Projekcija Detroit Metal CityPošto smo ovo leto veselo započeli u duhu dobrog humora sa Scarfingerovim AMV8 projektom, rešili smo da tako i nastavimo. Ostatak jula, avgust i nešto malo septembra će tako biti posvećeni ciklusu komedija u klubu Sakurabana. Za početak, pustićemo vam naslov koji je istovremeno i ozloglašen i obožavan - nadaleko čuveni "Detroit Metal City".

„Detroit Metal City“ prati sudbinu izvesnog Soićija, pitomog i dobrog deteta sa sela koje je došlo u Tokio u nadi da će ostvariti muzičku karijeru kao pevač sladunjavih pop-hitova. Njegovi snovi baš i ne idu po planu, jer je jedini angažman do koga uspeva da dođe uloga frontmena ozloglašenog benda Detroit Metal City – ultramračne grupe koja veliča nasilje, zverstvo i obožavanje nečastivih sila. Sledi crnohumorna komedija o tome kako mučeni Soići pokušava da pronađe ravnotežu između svoje prave ličnosti – tunjavog dobrice koji ni mrava ne bi zgazio, i persone koju glumi na pozornici – našminkanog čudovišta poznatog kao Johanes Krauzer Drugi, a sve uz fenomenalnu muziku koja će oduševiti ljubitelje tvrđeg zvuka.


Da odmah lupimo disklejmer: "DMC" nikako - n i k a k o - nije za sitnu đecu, konzervativne mame i tate, idealiste, optimiste, borce za društvenu pravdu i političku korektnost, i sve one koji veruju u dobrotu ljudske duše i bolju budućnost čovečanstva. Svi ostali su i više nego dobrodošli.ŠTA: Detroit Metal City, 12 epizoda od po 15 minuta
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12
KAD: Utorak 26. jul u 19 časova
KOLIKO: Jedna konzumacija

недеља, 20. јул 2014.

Obaveštenje:

Dragi posetioci kluba Sakurabana Beograd,
Obaveštavamo vas da klub (Terazije 12, 2 sprat) neće raditi u ponedeljak 21.07.2014.
Hvala na razumevanju i vidimo se već sutradan na AMV8 projekciji.
Uprava kluba Sakurabana.


субота, 19. јул 2014.

AMV8 projekcija u humanitarne svrhe
Već godinama nas Nenad Scarfinger Grujić, veliki prijatelj Sakurabane, zasmejava svojim nezaboravnim projektom AMV8, ili podučava finesama u svetu japanske animacije kroz Anime Lektiru i svoje recenzije.

U jednom od nevremena koja u poslednje vreme Srbiji ne daju mira, nekoliko dana pred sam Japanizam, Scarfingererovo imanje je pretrpelo veliku materijalnu štetu - žive glave su, hvala bogu, sačuvali, ali je kuća je ostala bez krova, a dobar deo imovine otišao u nepovrat. Kao što znamo, država pomaže sporo ako i uopšte, i u ovakvim situacijama jedino možemo da se oslonimo jedni na druge.

Stoga mi u Sakurabani želimo da pružimo onoliko koliko možemo, da makar malo doprinesemo obnovi Scarove kuće, i odužimo mu se za sve što je on dao nama. U utorak 22. jula, s početkom u 19:30 časova, u prostorijama našeg kluba održaće se humanitarna projekcija AMV8. Sav prihod namenjen je Scarfingeru, za popravku štete na kući. Minimalna obavezna donacija je 100 dinara, ko želi da da više, dobrodošao je.

Nadamo se da ćete doći u što većem broju.

ŠTA: Projekcija AMV8
KAD: Utorak 22.07.2014. od 19:30h
KOLIKO: 100+ dinara
GDE: Klub Sakurabana (Terazije 12, sprat 2)

среда, 09. јул 2014.

Japanizam 2014 Izveštaj o pobednicima
Program ovogodišnje konvencije Japanizam je u potpunosti izveden kao što je i planirano. Manifestacija je trajala četiri dana, od 3. do 6. jula. Sav program je održan u prostorijama Doma omladine Beograda, u organizaciji udruženja Sakurabana Beograd, Ambasade Japana, uz podšku grada Beograda, Computerland-a, i drugih prijatelja. Predviđeni program možete naći ovde: Japanizam.

Pobednici Wacom izložbe za glavnu temu:

1. Mesto: Merima Orman2. Mesto: Jelena Vuković3. Mesto: Sanja GajinPobednici Wacom izložbe na slobodnu temu:

1. Mesto:  Andrej Landup2. Mesto: Maja Milanović3. Mesto: Aleksandra Ilić
Pobednici na juniorskom kosplej takmičenju:


1. Mesto: Sofija Mijatović (Princess Tutu) 

2. Mesto: Stefan Mišković (Black Butler - Undertaker)

3. Mesto: Kristina Pereula (LOL - Lulu)
Pohvale žirija za kosplej takmičenje:


1. Igor Jokić i Uroš Lašić (Blaz Blue - Ragna The Bloodedge, Jin Kisaragi)
2. Jovana Ninković i Višnja Gročić (DRAMAtical Murder - Noiz, Seragaki Aoba)
3. Vladimir Matić-Kuriljov (Warmachine - Butcher of Khardov)
Pobednici na seniorskom kosplej takmičenje:

1. Mesto: Mona Popović (LOL - Jinx)

2. Mesto: Andrija Ravas (Skyrim - Nightingale)

3. Mesto: Vera Vukajlović (Diablo - Wizard)
Pobednici na turniru "Ultra Street Fighter 4"1. Mesto:  Borivoj

2. Mesto: Voja

3. Mesto: Milica Teshović


Pobednice na turniru "Tekken Tag 2"1. Mesto: Milica Tešović
2. Mesto: Mina Andrić
3. Mesto: Marija Babić


Pobednici na turniru "Mortal Kombat 9"1. Mesto: Okotto

2. Mesto: Vladika

3. Mesto: Filip Savić
Pobednici na turniru "J Stars Victory VS"
1. Mesto: Rile

2. Mesto: Gavrilo Malović

3. Mesto: Žarko


Neke od nagrada koje su naši pobednici osvojili možete videti ovde: Wacom i Computerland nagrade.
Na realizaciji ovih takmičenja radili su: Sakurabana, Dom omladine Beograda, Ambasade Japana u Srbiji, Computerland, Wacom, Irismega, Darkwood, Festina Lente, CRV2 studio,vSkyline, ARS, itd.
Naravno, neophodno je napomenuti da i ovogodišnji pobednik kosplej takmičenja ima priliku da se takmiči i na evropskom takmičenju EuroCosplay.
Hvala svim učesnicima na takmičenjima i čestitamo pobednicima.


понедељак, 07. јул 2014.

POVODOM PRAŠINE KOJA SE PODIGLA U VEZI S KARTAMA ZA POSLEDNJI DAN


S obzirom na to da društvenim mrežama kruže gnevni postovi i dezinformacije vezane za kupovinu karata i proceduru ulaska na poslednji dan Japanizma, smatramo za shodno da objavimo zvanično obaveštenje u vezi s ovim šta se desilo.
1) Broj karata je bio strogo ograničen od samog početka. To smo ponavljali na svakom mestu, u svakoj prilici. Oslanjajte se na informacije koje dolaze iz vrha Sakurabane, a ne na rekla-kazala glasine koje čujete sa strane. Na nama je da upozorimo da neće svi moći da stanu u Dom omladine, na vama je da budete odgovorni i nabavite karte na vreme.
2) Pretprodaja karata postoji zato što je to standard na konvencijama, i zato što to posetiocima omogućuje da nabave ulaznice po jeftinijoj ceni, ne zato što želimo da komplikujemo odnose s publikom i tovarimo im dodatne obaveze. Takođe, na konvencijama je standard da posetioci s kartama kupljenim u pretprodaji imaju prednost kada je reč o ulasku na program.
3) Blagajna je zatvorena u 16 časova, kada su sve karte rasprodate – dakle, čak i u samu nedelju mogle su se kupiti dnevne karte, pod uslovom da ste došli dovoljno na vreme. Posle 16 časova, nije prodata ni jedna jedina dodatna karta. Sledeći put ćemo se postarati da objavimo momenat kad se karte rasprodaju, da ne biste dolazili za džabe – ali kad se blagajna zatvori, pala je zastavica.
4) Jako nam je žao zbog ljudi iz unutrašnjosti koji nisu uspeli da dođu do karata iz očiglednih razloga. Radimo na tome da obezbedimo i prodaju preko interneta, vaučere ili neki drugi sistem koji će vam omogućiti da ulaznice nabavite „na daljinu“, kako se ovo više ne bi ponovilo.
5) Čini se da mnogi od vas ne razumeju šta znači bezbednosni rizik. Ne radi se o potrebi za „detektorima metala“ jer su male šanse da na Japanizam dođe manijak sa sekirom, već o opasnostima koje donosi gužva. U sali kapaciteta od oko 1000 mesta, sa sedenjem i stajanjem, ne sme da se pusti duplo više ljudi od toga – prošle godine je bilo ozbiljnih problema jer su se ljudi onesvešćivali od vrućine, grabili za mesta, gurali se i preskakali druge, utrčavali u masi, pravili stampedo, izgazili malu decu. Balkon je bio toliko preopreterećen da su se čuvari u Domu omladine uplašili da će pasti. To je sve nedopustivo. Takođe, zamislite da, ne daj bože, u tako zakrčenoj i prepunoj sali izbije požar. Kao organizatori, mi smo čak i u zakonskoj obavezi da takve rizike predupredimo.
6) Informacija da je prošle godine bilo 5000 ljudi na kospleju nije tačna. Bilo ih je nešto ispod dve, i u sali je bilo nepodnošljivo, iz gore navedenih razloga. Oko 5000 posetilaca je bilo UKUPNO.
7) Publika je u salu puštana na sledeći način: najpre oni s narukvicama, jer su to oni s kartama za sva četiri dana, tako da zaslužuju privilegije kao lojalna publika. Zatim, posetioci s dnevnim kartama, i to u grupama od po petoro, kako bi se izbeglo već pominjano guranje, grabljenje za mesta i stampedo. Trajalo je koliko je trajalo, ali kosplej nije počeo pre nego što se sala ispunila do poslednjeg mesta.
8) Niko ko je imao kupljenu kartu nije odbijen na ulazu. Ako vam se to dogodilo, i možete da dokažete šta se desilo, novac će vam biti refundiran, a sa onima koji su vas odbili ćemo jako ozbiljno porazgovarati.
9) Ako ste imali karte, pa izgubili strpljenje čekajući da vas puste u salu, ili poverovali u glasine „da više nikog ne puštaju unutra“ a da to niste proverili kod ljudi iz Sakurabane, bojimo se da to što niste ušli unutra nije naša krivica.
10) U nedelju se ne koristi ceo prostor Doma omladine iz prostog razloga što se kosplej odvija u Bioskopskoj sali. Ako i pustimo ljude u Amerikanu, opet ne bi videli kosplej, jer je kosplej dole. A dole je jer je u pitanju sala s najvećim prostornim kapacitetom.
11) I konačno, znamo da želite veći prostor od Doma omladine. Da se ne lažemo, želimo ga i mi. Ali, bolji prostori zahtevaju pozamašne finansije za iznajmljivanje koje mi, nažalost, nemamo, jer je Japanizam konvencija koja se organizuje s minimalnim budžetom, a gura zahvaljujući vrednom radu naših volontera. S cenom karata od 200 dinara, teško je izvodljivo da nakarikamo dovoljno novca da isplatimo veći prostor – a poskupljenje ulaznica u ovom trenutku se nikom ne bi dopalo. Da rastemo, potrebna nam je vaša podrška. I pre nego što kažete da ste došli s namerom da nas podržite, a ostali pred vratima Doma omladine, da bismo se dalje razvijali potrebna nam je podrška i izvan Japanizma, ChibiCona i drugih dešavanja, u našem svakodnevnom radu tokom cele godine, u klubu i van kluba. Budite uz nas i pomozite nam da rastemo, jer isključivo tako možemo da se razvijamo i iduće godine ponudimo vam nešto stvarno veće.

Zaista nam je žao ako je neko doživeo neprijatnosti ove godine. Mi ćemo, svakako, dati sve od sebe da poboljšamo kvalitet celog događaja, kao što i činimo iz godine u godinu.
Najlepše hvala na razumevanju.

уторак, 01. јул 2014.

Japanizam 2014 i radno vreme kluba!


Konvencija Japanizam 2014 biće održana u Domu omladine Beograda od 3. do 6. jula. Karte su već u prodaji na biletarnicama DoB-a, a cena dnevne karte je 200 din. po danu. Svi mlađi od 8 godina imaju pravo na besplatnu kartu.
Program konvencije možete videti ovde:
1 dan
2 dan
3 dan
4 dan
Prateći program

RADNO VREME KLUBA:
Tokom konvencije Japanizam, klub Sakurabana (Terazije 12) neće raditi i to u periodu od 3. do 10 jula (prvi radni dan će biti četvrtak 10 jul.). Molimo vas da mange koje ste iznajmili vratite kako ne biste morali da plaćate kazne za kašnjenje. Hvala na razumevanju!


уторак, 17. јун 2014.

Japanizam 2014: Program za prvi dan
Objavljen je program za prvi dan konvencije Japanizam 2014.

Japanizam 2014: Program za prvi dan
Video: http://youtu.be/Q3ErVBmWYXY
Detaljan tekst: http://goo.gl/b1VulR

FESTIVAL MODERNOG JAPANSKOG FILMA U BEOGRADU / 26- 30.junaFESTIVAL MODERNOG JAPANSKOG FILMA 2014
 
Japanska ambasada u Republici Srbiji obaveštava sve zainteresovane da će se
od četvrtka, 26. juna do 30. juna 2014. godine
u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu (Kosovska 11)
prikazivati neki od najpoznatijih modernih filmskih ostvarenja japanske kinematografije. 
 
 
PROGRAM:
 
ČETVRTAK, 26. jun
SVEČANO OTVARANJE (ULAZ SLOBODAN)
20:00 - projekcija filma „Plavo proleće“ 
 
***Napomena: Za ostale dane cena ulaznice je 200 dinara.
Karte se mogu nabaviti na blagajni Kinoteke***
 
PETAK, 27. jun
20:00 - projekcija filma „Žaba smejalica“
 
SUBOTA, 28. jun
18:00 - projekcija filma „Četrnaest godina“
20:30 - projekcija filma „Ljubav i mir“
 
NEDELJA, 29. jun
18:00 - projekcija filma „Mačka napušta dom“
20:30 - projekcija filma „Još jedna borba – zavera“
 
PONEDELJAK, 30. jun
18:00 - projekcija filma „Macugane rafalna afera“
20:30 - projekcija filma „Žaravica“