понедељак, 27. април 2015.

SoA Kemonomimi gaming party!
S obzirom na to da smo se lepo proveli na prethodnoj žurci, organizujemo sledeću žurku na istom mestu sa dobrom muzikom i garantovanom zabavom.
Ovoga puta imamo Kemonomimi gaming žurku, što znači su tema životinjske uši. Dakle, u obzir dolaze mačije uši, zečje, pseće itd. Naravno, i ovoga puta vas očekuju gaming aparati. Na prošloj žurci niste silazili sa Dance dance revolution aparata, a ukoliko neke igre niste isprobali, ovo je idealna prilika da to nadoknadite.
Naravno, poželjno je da dođete u skladu sa temom žurke, ali nije obavezno.
Kao i prehodnog puta, deo novca odlazi za #CCSakurabana.
Cena karte je 200* din. (*ili 150 din. za one koji imaju plaćenu članarinu), i uz svoju kartu dobijate 10 žetona koje ćete moći da iskoristite u Galaktici.
Šank u centru je veoma povoljan, a za pušače je dostupna i zatvorena terasa.
Za muziku i dobro raspoloženje je zadužen D.J. Haseo, a muzičke želje kačite na FB eventu.
Dakle, čeka nas još jedna žurka sa puno dobre zabave!

ŠTA: SoA Kemonomimi gaming party!
KAD: petak 05.05.2015. od 19:30h do 23h
GDE: Delta City, Ultra Centar Galaktika
KOLIKO: 200*din. (150 za one sa plaćenom čalanarinom) dobijate 10 žetona po karti

DEVETI MEĐUNARODNI KONKURS ZA MANGA RADOVEDEVETI MEĐUNARODNI KONKURS 
ZA MANGA RADOVE   


JAPANSKA AMBASADA U REPUBLICI SRBIJI OBAVEŠTAVA SVE ZAINTERESOVANE DA SE OD 27. APRILA 2015. GODINE OTVARA „DEVETI MEĐUNARODNI KONKURS ZA MANGA RADOVE“ KOJI ĆE TRAJATI DO 12. JUNA 2015. GODINE. 

Svi zainteresovani iz Republike Srbije i Crne Gore svoje aplikacije mogu poslati na adresu: 

  • Japanske ambasade u Republici Srbiji sa naznakom „Aplikacija za Deveti međunarodni konkurs za manga radove“ (Ul. Trešnjinog cveta 13, 11070 Novi Beograd) ili direktno na adresu Devetog međunarodnog konkursa za Manga radove
  • P.O. Box MBE 335 The Ninth International MANGA Award Executive Committee 1F MOF Kandaiwamoto-cho Bbldg 3-8-16 Iwamoto-cho Chiyoda-ku Tokyo, JAPAN, 101-0032 


Ovaj međunarodni konkurs osnovan je u maju 2007. godine na inicijativu tadašnjeg ministra spoljnih poslova, g. Taroa Asa, sa ciljem da se nagrade najbolji manga autori i da se na taj način doprinese popularizaciji manga kulture širom sveta. Od godine osnivanja, konkurs je održavan svake godine. Najbolji manga rad će biti nagrađen zlatnom medaljom, dok će drugoplasirana tri rada dobiti srebrnu medalju. Dobitnici nagrada će biti pozvani u Japan od strane Japanske fondacije da prisustvuju ceremoniji dodele nagrada u januaru 2016. godine. Tokom boravka u Japanu moći će da razmene iskustva i mišljenja sa nekim od najboljih manga autora i da posete neke od najeminentnijih izdavačkih kuća. 

DETALJNE INFORMACIJE O USLOVIMA KONKURSA I NEOPHODNE FORMULARE MOŽETE PREUZETI NA:

http://www.manga-award.jp/

Facebook stranica:
https://www.facebook.com/manga.award


среда, 22. април 2015.

Projekcija: Highschool of the DeadU okviru Sakurabaninog ciklusa aproksimativno nazvanog „anime za odrasle“ ste već  imali priliku da gledate jedan BL naslov, a sada u duhu ravnopravnosti, prikazujemo nesto za one koji preferiraju ženske obline.
Naime, ovog i sledećeg utorka (28.04. i 05.05.2015.) ćemo puštati seriju „Highschool of the Dead“.
U pitanju je adaptacija u jednom momentu izuzetno čitane mange Daisuke Satoa (koja je doduše već dve godine na hiatusu). Ključ popularnosti ovog naslova sigurno leži u činjenici da je iskombinovao trope svima omiljene srednjoškolske melodrame-komedije i trenutnog hit žanra –zombi apokalipse. I naravno ne smemo da zaboravimo, ono zbog čega seriju i puštamo – razulareni fenservis.

Serija prati dogodovištine grupe srednjoiškolaca koji zajedno sa školskom medicinskom sestrom pokušavaju da prežive virus koji populaciju pretvara u zombije. Naravno svi klišei su tu  - krvava i napeta borba protiv nemrtvih hordi, površno filozofiranje na temu „čovek je čoveku vuk“, nesložna grupa nespretnjakovića koji vremenom postaju dobro nauljena ubilačka mašina.  A sve je to, u starom dobrom anime stilu, začinjeno elementima harema, sevanjem gaćica, scenama kupanja i pipkanja...  i grudima. Obdarene junakinje u svakom momentu mašu svojim atributima koji  su ogromni, krše sve zakone fizike, anatomije i zdravog razuma i glavni su protagonisti matriksoidnih scena gde eskiviraju metke i lete u slow motion-u kao gomile želea u bezvadušnom prostoru. Ovo je ostvarenje koja je lansiralo milion zaista neverovatnih gifova.
Serija u svakom slučaju nudi dobru trashy nepretencioznu zabavu sa velikim količinama maestralno animiranih creva, krvi i golotinje (ipak je animacioni studio izvikani Madhouse) i svim ostalim sastojcima toliko popularnim među anime fanovima. Svi ljubitelji ovakve zabave mogu da računaju da su im sledeća dva utroka popunjena.

28.04.2015. - „Highschool of the Dead 1-6“
05.05.2015. - „Highschool of the Dead 7-12“
ŠTA: Projekcija: Highschool of the Dead
GDE: Dom omladine Beograda, Makedonska 22/IV, Tribinska sala
KAD: 19:00h (28.04. i 05.05.2015.)
KOLIKO: Besplatno za članove sa plaćenom članarinom (ili dnevna članarina 100din.)

уторак, 21. април 2015.

Anime apokalipsa: Biće skoro propast sveta (nek propadne nije šteta)U sredu 22.aprila, u okviru Festivala fantastike u Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11), u 19:45 - predavanje powered by Sakurabana na temu "Anime apokalipsa: Biće skoro propast sveta (nek propadne nije šteta)".
Navratite da čujete kako uvažene kolege Nenad Grujić i Isidora Vlasak mudruju na temu smaka sveta i sunovrata civilizacije u japanskoj animaciji - na tapetu će nam se naći, između ostalog, "Hokuto no Ken", "Texhnolyze", "Casshern Sins", "Gilgamesh", "X", "SaiKano" neizostavni "Neon Genesis Evangelion" (iliti Jevađelje po Šinđiju), a poziva se i publika da pripremi osvrt na svoj omiljeni anime naslov u kome čovečanstvo ode u majčinu.

Inače, ovo je prva u nizu saradnja koje će Sakurabana ostvariti sa Jugoslovenskom kinotekom - spremite se za spektakularno iznenađenje u maju!

недеља, 19. април 2015.

Survival Japanese Upis novih polaznika (29.04.2015.)Posle prvog uspešnog semestra i zadoovljnih polaznika organizujemo novi upis polaznika kursa Survival Japanese. Kurs će voditi gospođa Fumiko Takeshita, a ideja je da naučite najosnovnije konverzacije uz pomoć kojih ćete se snaći na ulicama japanskih gradova, ili se družiti sa Japancima.

Savladaćete sledeće:
- da se predstavite i ispričate par reči o sebi;
- da pitate gde se nalazi mesto kuda želite da idete;
- da pitate za cenu i tražite stvari u prodavnicima i restoranima;
- da vodite jednostavan razgovor o porodici, poslovima itd;
- da pozovete nekoga na kafu (što može da bude veoma korisno).

Fumiko-sensei govori srpski i ima iskustva u držanju časova japanskog. Grupe će biti podeljene nakon upisa, kurs se održava sredom u tribinskoj sali Doma omladine Beograda, a cena kursa je 1000 din. mesečno.

Upis se vrši u sredu 29. aprila u 16h u tribinskoj sali Doma omladine Beograda. Svi zainteresovani su dobrodošli!


субота, 18. април 2015.

Winter Cicada (yaoi, 18+)
Već dugo vremena nas zainteresovani pitaju kada ćemo imati projekcije nekih malkice, khm, „zrelijih“ ostvarenja, i očigledno nam stavljaju do znanja da pod „zrelošću“ ne podrazumevaju dramski kvalitet složenog narativa, već sadržaj namenjen isključivo odraslima – znate na šta mislimo. Kao i uvek, Sakurabana se trudi da izađe u susret željama svojih članova (onoliko koliko nam dobar ukus to dozvoljava), tako da ćemo u utorak 21. aprila u 19:30 časova po prvi put imati jednu ekskluzivnu 18+ projekciju. I to će – wait for it – biti ostvarenje namenjeno pre svega lepšem polu.

Pogodili ste, dame i gospodo. Puštaćemo BL – iliti boys’ love, iliti yaoi, iliti ono kad se dva momka vole, a žene uzdišu kako je to romantično.

Ostvarenje koje smo za vas odabrali je prilično kvalitetan (za to šta je) a nedovoljno poznat anime „Winter Cicada“, nastao 2007. godine. Radnja je smeštena u kasni 19. vek, u poslednje dane Šogunata, kada se upoznaju, sprijateljuju, a potom i zaljubljuju dva samuraja: Seinošin Sei Aizava, gradski momak iz otmene porodice koja generacijama podržava Šoguna, i Toma Kusaka, dete sa sela čiji klan učestvuje u revoluciji protiv režima. To što pripadaju suprotnim stranama u građanskom ratu koji samo što nije izbio neće sprečiti Seija i Tomu da se upuste u strasnu vezu. Međutim, nisu samo suparnički klanovi ono što komplikuje život ovog Romea i Romea – „Winter Cicada“ prati duži period u njihovom odnosu, baveći se problemima koji nastanu i kada Tomina strana pobedi u ratu, Šogunat padne, Sei mora da živi u sramoti kao poraženi borac, a u želji da se modernizuje, Japan sve više uvozi zapadne vrednosti, koje ne gledaju blagonaklono na homoseksualnost.

Ono po čemu se „Winter Cicada“ izdvaja iz mora BL naslova koji, moramo priznati, retko kad mogu da dosegnu neki prag objektivnog kvaliteta, jeste to što osim erotskih scena sadrži i pristojnu karakternu melodramu, ilustrujući nam zašto je veza ova dva muškarca bila nemoguća u dva istorijska perioda, od kojih je svaki imao sopstvene društvene vrednosti i tabue. Manga koju ovaj anime adaptira dolazi iz pera Juke Nite, nekad slavne BL autorke kontroverzne karijere, i predstavlja spin-off njenog najpoznatijeg serijala, „Haru Wo Daite Ita“. Priča koja objašnjava na koji je način „Winter Cicada“ povezana s glavnim manga serijalom je duga i nju ćemo ostaviti za uvod pred projekciju, ali valjalo bi napomenuti da je ovaj anime po još nečemu izuzetak od BL pravila. Naime, beskrajno su retki slučajevi da neka BL animacija po kvalitetu nadmaši izvorni materijal po kome je nastala (obično fuđoši devojčice jadikuju nad time kako je anime „upropastio“ mangu), ali anime „Winter Cicada“ je za klasu bolji od Nitine priče, jer u sat i po vremena detaljno razrađuje različite aspekte Tominog i Seijevog odnosa, preko kojih je manga samo preletela.

Daklem, dragi naši, da napomenemo još jednom – utorak 21. april, u 19:30 časova u Klubu Doma omladine (tamo pored Amerikane, dakle, a ne u Tribinskoj Sali!), 18+ projekcija namenjena ljubiteljima momaka koji vole druge momke. Nemo’ posle da bude da vas nismo upozorili.

Članarina obavezna.

петак, 10. април 2015.

Anime & Bendovi - Bleach


Veza između Japanske muzičke industrije i Anime industrije je uveliko poznata svima. Mnogi su svoje interesovanje za razne bendove započeli slušajući uvodnu ili završnu špicu nekog anime-a.

U aprilu započinjemo serijal predavanja u kojima ćemo predstaviti bendove sa muzičke scene koji su dali svoj doprinos Anime industiji.

Predavanja su osmišljena tako da predstave u jednom naslovu sve bendove koji su snimali numere za njega. I kao prvi naziv izabrali smo BLEACH.

Na prvom predavanju predstavićemo vam 3 benda: Orange Range, UVERworld i Porno Graffitti.
Govorićemo malo o tome za koje su sve naslove radili (ne samo u anime već i u games industriji) kako je tekla njihova karijera van anime industrije i koliko su uopšteno poznati.

Dođte da se družimo u nedelju 19, aprila, 2015 godine u Domu omladine, sa početkom u 18h.


Trajanje predavanja: 1 - 1,5h.

четвртак, 09. април 2015.

Junior Mugen radionicaManga radionica za polaznike osnovnih škola
Veliko nam je zadovoljstvo da vas obavestimo da smo na zahtev velikog broja roditelja i dece organizovali kurs manga radionice za mlađe polaznike. 

Početak i upis novih polaznika održaće se u subotu 02.05.2015. u periodu od 10 do 12:30h.
Svi zainteresovani su dobrodošli, a ako su vam potrebne još neke informacije, slobodno nas kontaktirajte na telefon: +381 64 10-88-693, ili email: mistiqarts@gmail.com .

Vaše mališane očekuju:
-nasmejani predavači sa iskustvom u crtanju i rada sa decom
-olovke,bojice, papiri i osnovna oprema za rad
-Predavanja i zabavne lekcije uz igru
-Mesečne nagrade za najvrednije polaznike
-Primeri crtanja putem projektora 
-2 termina nedeljno 

Gde se nalazimo:
Naselje Bellvile, Zgrada Maslačak
Jurija Gagarina 14 d
Lokal br. 11.

Mesečna cena radionice: 2000 din
Preporučena starosna grupa polaznika: od 7+ godina
Poseban popust imaju osobe koje radionicu pohađaju sa rodjenom braćom ili sestrama (članarina se u tom slučaju bratu/sestri smanjuje na 1800 dinara).

Termini radionice su:
Subotom od 10-12:30 časova 
Nedeljom od 10-12:30 časova

Naša Facebook grupa (za sve zainteresovane):
http://www.facebook.com/groups/395482350474571/
Sakurabana na Facebook-u:
http://www.facebook.com/groups/43699392487/

среда, 08. април 2015.

Neradni dani tokom uskršnjih praznikaDragi posetioci,
Klub društva Sakurabana neće raditi u periodu od četvrtka pa do utorka (od 09.04. do 14.04.2015.) zbog uskršnjih praznika.
Hvala na razumevanju. Želimo vam srećne praznike.

среда, 01. април 2015.

Projekcija "KNIGHTS OF SIDONIA"Društvo „Sakurabana“ nastavlja sa projekcijama anime ostvarenja utorkom u tribinskoj Sali 
Doma omladine, a početak aprila će proteći u znaku serije „Knights of Sidonia“. 
U pitanju je naučno-fantastični naslov iz prošle godine koji je postigao takav uspeh da se  
trenutno animira i druga sezona. Sama priča je smeštena u 34 vek, hiljadu godina nakon što je 
planeta Zemlja uništena od strane misterizone džinovske vanzemaljske rase. Preživeli ljudi su 
pobegli na svemirskim brodovima koji su se raštrkali po svemiru i mi pratimo život na upravo 
jednom od takvih brodova, „Sidoniji“. Kontakt sa ostatkom flote je izgubljen i posada i putnici 
su svesni da su možda jedina nada za postanak čovečanstva. Naravno i dalje trpe napade vanzemaljaca, a njih (u skladu sa klišeima anime serija) mogu da odbiju samo džinovski roboti sa ljudskim pilotima. 


Zanimljivo je da „Knights of Sidonia“ predstavlja adaptaciju istoimene mange Cutomu Niheia, 
nesuđenog arhitekte koji se proslavio svojim hermetičnim, cyber-punk stripom „Blame!“ koji mu 
je doneo gotovo kultni status među ljubiteljima ovog žanra. Ako ovo povežemo sa činjenicom da 
je na animaciji radio Studio Polygon, produkcijska kuća koja je prethodno sarađivala sa 
eminetnim Mamoru Ošijem na njegovim filmovima „Ghost in the Shell 2:Inocence“ i „Sky 
Crawlers“, kao i sa Lukasfilmom na nekoliko epizoda americke crtane serije „Star Wars: The 
Clone Wars“, jasno vam je da ovo predstavlja poslasticu za ljubitelje sf-a. 


07.04.2015. - „Knights of Sidonia 1-6“
14.04.2015. - „Knights of Sidonia 7-12“
ŠTA: Projekcija „Knights of Sidonia 1-6“
GDE: Dom omladine Beograda, Makedonska 22/IV, Tribinska sala
KAD: 19:00h (07. i 14.04.2015.)
KOLIKO: Besplatno za članove sa plaćenom članarinom (ili dnevna članarina 100din.)